poniedziałek, 14 listopada 2016

Buraczki marynowane z papryką z przepisu Babci Zosi



Oprócz pakowania dobytku przed przeprowadzką, zajmuje się także przetwarzaniem ekologicznych warzyw i owoców z własnego ogródka. W tym roku najbardziej obrodziły buraczki i jabłka, więc trzeba było coś z nimi zrobić. Z buraczków zrobiłam sałatkę do słoików, a z jabłuszek jabłkowe chutney i szarlotkę która znikła bardzo szybka.

Chętnie podzielę się z wami przepisem na sałatkę buraczkową, jeżeli ktoś chciałby także przepis na chutney to niech śmiało pisze.

Na sałatkę buraczkową potrzebujemy:

około 2 kilogramów buraczków


3 papryki

3 cebule

Przepis na zalewę podawałam już kiedyś tutaj. Zalewa jest taka sama jak na paprykę marynowaną Babci Zosi.



Buraczki myjemy, gotujemy i obieramy ze skórki,







Myjemy, oczyszczamy i kroimy paprykę i cebulę.
buraczki kroimy w dużą kostkę, mieszamy z pozostałymi warzywami.








Przygotowujemy zalewę a warzywa wkładamy do przygotowanych wcześniej słoików. Zalewamy warzywka gorącą zalewą, zakręcamy słoiki. Wstawiamy słoiki do garnka z wodą i gotujemy przez około 10-15 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.
Nasza buraczkowa sałatka jest gotowa.
 Polecam.




A tu jeszcze jabłkowe chutney



Uciekam do dalszego pakowania, bo jeszcze dużo przede mną.


pozdrawiam was serdecznie

Margaritka




4 komentarze:

  1. Muszę spróbować tego przepisu. Mam anemię więc buraczki wskazane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, buraczki są bardzo zdrowe. Tutaj możesz też zobaczyć przepis na buraczki na ciepło. http://przepisybabcizosi.blogspot.co.uk/2015/10/cos-dobrego-i-zdrowego-czyli-buraczki.html

      Usuń
  2. Ymmm, a jak pięknie opakowane :-) robiłam kilka lat temu podobną sałatkę. Może kiedyś znów mnie najdzie i zrobię:-)

    OdpowiedzUsuń