niedziela, 13 marca 2016

Babeczki z kremem waniliowym.



Ostatnio obiecałam że umieszczę kulinarny post, dlatego też dotrzymuję słowa. Podzielę się dzisiaj z wami przepisem na babeczki co prawda tym razem nie z przepisu babci Zosi, ale jest to jeden z naszych ulubionych przepisów na szybki i łatwy podwieczorek dla gości.




Ciasto na babeczki przygotował mi mój średni synek, jemu nie trzeba dużo razy powtarzać, wystarczy go zapytać czy robi babeczki lub ciasto, a on już jest pierwszy w kuchni. Aby zrobić nasze ulubione babeczki będziecie potrzebować następujących składników:

Na ciasto:
225g masła
225 drobnego cukru
225 mąki
1 łyżeczka cukru pudru
4 jajka
cukier waniliowy



Na krem:
230 g masła w temperaturze pokojowej,
4 łyżki mleka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
300 g cukru pudru



Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do dużej miski i ubijamy mikserem aż do połączenia się  składników.
Wkładamy ciasto do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami (do połowy wysokości papilotek).



Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut.




Odstawiamy do ostygnięcia i w tym czasie przygotowujemy krem.







Wszystkie składniki na krem powinno wyjąć się wcześniej z lodówki i zostawić na ok pół godziny w temperaturze pokojowej.
Masło, połowę mleka, ekstrakt waniliowy i cukier puder wkładamy do miski i miksujemy wszystkie składniki aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli krem jest bardzo gęsty możemy dodać pozostałe mleko i jeszcze przez chwilkę miksować.
Gotowy krem wkładamy do rękawa do ozdabiania tortów i ozdabiamy nasze babeczki.









U nas dzisiaj było słodko, oprócz babeczek zrobiłam jeszcze takie ciacho. Mam nadzieję że gościom smakowało.





Odrobina słodkości nikomu nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie może poprawić humor.

Zdjęcie moich babeczek powędruję na konkurs na blogu Art Piaskownica



Pozdrawiam serdecznie moich czytelników i do usłyszenia wkrótce.

Margaritka












































2 komentarze: