poniedziałek, 21 września 2015

Crumble z serkiem mascarpone i malinami.

Witajcie moi drodzy czytelnicy.

U mnie powoli robi się coraz bardziej jesiennie, za oknem pada deszcz. Chyba będzie trzeba się powoli zacząć przyzwyczajać do takiej pogody. Wczoraj mój malutki chłopczyk obudził się skoro świt, wyjrzał przez okno i oznajmił: Chyba za chwilę spadnie śnieg, mamo poszukaj moje rękawiczki i szalik.
Na rozgrzanie i poprawę humoru mam dla was dzisiaj przepis na pyszne, rozpływające się w ustach ciasto. Ja zrobiłam to ciasto dla gości którzy nas wczoraj odwiedzili i muszę powiedzieć że bardzo im smakowało.


Przepis na to ciasto znalazłam w książce "Cukiernia Lidla" którą dostałam od teściów. Książka jest pięknie wydana. Jak na razie korzystałam z kilku przepisów i wszystkie są rewelacyjne.




Tak wygląda to ciasto.


Moje oczywiście wyglądało trochę inaczej ale to nie znaczy że gorzej.


Aby zrobić takie ciasto będziecie potrzebować:

Na kruszonkę:


225g masła


180g cukru trzcinowego


2 opakowania cukru waniliowego

350 g mąki pszennej tortowej

100 g migdałów obranych ze skórki i posiekanych (ja nie obierałam ze skórki)


Na masę z serka mascarpone:

500 g mascarpone

400 ml schłodzonej śmietanki UHT 30%

80 g cukru pudru

250 g świeżych malin

Dekoracja cukier puder lub (czekolada deserowa albo biała i odrobina śmietanki lub mleka)



Wykonanie:

Do miski przekładamy cukier trzcinowy,




200 g masła,




cukier waniliowy (ja dodałam pół opakowania cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem).



Ręcznie łączymy wszystkie składniki.




Kiedy masło połączy się z cukrem, stopniowo dodajemy mąkę, cały czas wyrabiając ciasto.





Ciasto wyrabiamy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki.


Formę żaroodporną (ja zrobiłam w tortownicy) wykładamy pogniecionym papierem do pieczenia.



Kruszonkę dzielimy na dwie części. Pierwszą częścią kruszonki posypujemy równomiernie dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.


Do drugiej części kruszonki dodajemy 25 g masła



i rozdrobnione migdały



Kruszonkę z masłem i migdałami mieszamy za pomocą rąk. Następnie równomiernie rozkładamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kruszonki pieczemy jednocześnie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C (termoobieg lub) lub 190-200 stopni C (bez termoobiegu). Formę z kruszonką pieczemy na górnej półce, natomiast blaszkę z kruszonką z masłem i z migdałami na dolnej. Kruszkonki pieczemy ok 35 minut. Po upływie 25 minut kruszonkę z masłem i migdałami mieszamy w celu równomiernego upieczenia. Upieczone kruszonki odstawiamy do ostygnięcia.




Masa z serka mascarpone

Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem.


Do ubitej śmietanki dodajemy cukier puder, mieszamy.


Serek mascarpone przekładamy do miski.Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z serkiem mascarpone. Nie mieszamy zbyt długo.



Na przestudzoną kruszonkę w formie układamy połowę masy serowej, na której układamy maliny. Maliny delikatnie przyciskamy.


Pozostałą część kremu rozsmarowujemy na malinach.



Warstwę masy serowej posypujemy wystudzoną kruszonką z masłem i migdałami.


Crumble wstawiamy do lodówki mniej więcej na dwie godziny. (Ja trzymałam w lodówce dużo dłużej).

Wystudzone można posypać cukrem pudrem i udekorować malinami. (wersja z książki). Ja swoje udekorowałam malinami i polałam rozpuszczoną z odrobiną słodkiej śmietanki czekoladą.



Po kilku godzinach przechowywania ciasta w lodówce wyjęłam je z tortownicy i myślę że wyglądało bardzo fajnie tylko miałam mały problem z krojeniem więc chyba powinno się je zostawić w formie.






Polecam zrobienie tego ciasta bo jest naprawdę pyszne.

Pozdrawiam wszystkich zaglądających tutaj.



Margaritka















2 komentarze:

  1. pysznie wygląda :) dzięki za przepis, spróbuje zrobić w najbliższym czasie po przetworzeniu jabłek :D
    Maxa

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo proszę, możesz wypróbować przepis na szarlotkę babci Zosi też jest pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń