piątek, 14 sierpnia 2015

Warzywny kociołek czyli leczo według babci Zosi

Leczo niezmiennie kojarzy mi się z letnią kuchnią babci Zosi, w której panowały ekologiczne warzywa z ogródka. Wielkie ciemnozielone cukinie wyglądające jak przerośnięte ogórki, purpurowe, soczyste, przepyszne pomidory, różnokolorowa papryka, żółta fasolka, pękate kabaczki i wiele innych przysmaków.Prawdziwy raj dla smakoszy.
Historia lubi się powtarzać więc w naszej kuchni też panują w letnim czasie ekologiczne warzywka. Szczególnie dorodne są cukinie i kabaczki. Niestety w klimacie jaki tu panuje nie jest łatwo wyhodować pomidorki nie mówiąc już o papryce.


Nie mniej jednak w ostatnim czasie do obiadów wykorzystujemy własne ekologiczne warzywka, czasami musimy im dokupić kompanów do smaku, bo wiadomo że w gromadzie jest lepiej (a w przypadku warzyw lepiej się smakuje).

Warzywny kociołek to danie stosunkowo łatwe do przygotowania, główny jego składnik to cukinia i kabaczki, a pozostałe warzywa dodaje się według uznania lub według tego co się akurat ma pod ręką.

Ja wykorzystałam jedną wielką cukinię, 2 duże kabaczki, dwie duże cebule, kilka marchewek, i paprykę.


Umytą cukinię i kabaczki kroimy w kostkę.

Pokrojone warzywa wrzucamy do dużego garka i wlewamy trochę wody tak aby woda była na dnie garka. (Jeżeli woda się wygotuje trzeba trochę dolać) Wrzucamy 2 kostki rosołowe, ustawiamy na małym gazie, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy warzywa.

Nastęnie myjemy i obieramy marchewkę,


Kroimy ją na kawałki,

i dodajemy do garnka z duszącymi się warzywami

Myjemy i oczyszczamy z gniazd nasiennych paprykę,

kroimy paprykę na kawałki,

dokładamy pokrojoną paprykę do pozostałych warzyw, mieszamy wszystko i sprawdzamy czy jest odpowiednia ilość wody.


Zabieramy się za cebulę, obieramy ją i kroimy w kostkę

pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię i dusimy na małej ilości masła (ok 2 łyżki),

gdy cebula się zeszkli dodajemy ją do garnka z pozostałymi warzywami, mieszamy wszystko i gotujemy jeszcze przez chwilę.

W międzyczasie przygotowujemy dwa kubki ryżu,

gotujemy ryż w podwojonej ilości wody aż do miękkości.

Uduszone warzywa doprawiamy do smaku solą, pieprzem możemy dodać również koncentrat pomidorowy lub pastę paprykową lub też paprykę w proszku w zależności od tego co lubimy.
Jeżeli jest zbyt dużo wody możemy danie trochę zagęścić mąką. Bierzemy ok 2 łyżek mąki, wsypujemy do kubka, mieszamy z małą ilością zimnej wody, mieszamy dobrze, następnie wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru z duszących się warzyw, mieszamy i dodajemy do garnka mieszając przy tym warzywa.

Nasz warzywny kociołek jest gotowy. Podajemy razem z ugotowanym ryżem.

Smacznego

Do tego dania można też dodać żółtą lub zieloną fasolkę, pomidory lub dobrej jakości kiełbasę podduszoną wcześniej na patelni.


Pozdrawiam

Margaritka













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz