wtorek, 18 sierpnia 2015

Cukinia smażona

W sezonie letnim w kuchni babci Zosi cukinnia niezmiennie królowała i nadal króluje. Ja też lubię to warzywo z tego względu że można je wykorzystać do wielu potraw. Jeżeli jeszcze jest możliwość wyhodowania jej we własnym ogródku to już wogóle można zrobić bardzo tani obiad a właściwie obiady. Kolejnym daniem z kuchni babci Zosi są kotlety z cukinni. Jest to ciekawa wersja kotletów np. dla osób niejedzących mięsa. Danie przygotowuje się szybko i prosto.

Będzie wam potrzebna jedna lub dwie dosyć duże cukinie (w zależności od tego ile głodnych osób chcecie nakarmić), ok 2-3 jajka, bułka tarta, olej do smażenia, przyprawy takie jak sól, pieprz, wegeta. Ja dodaję też suszony lubczyk który jest moją ulubioną przyprawą i dodaję ją prawie do wszystkiego.


Kroimy umytą cukinię na dosyć cienkie plasterki, nastęnie ubijamy jajka,



do ubitych jajek dodajemy sól, pieprz, wegetę ewentualnie lubczyk lub inne przyprawy według uznania.

Przygotowujemy bułkę tartą.



Plastry cukinii moczymy w jajku,



a następnie obtaczamy w bułce tartej.



Obtoczone w jajku i bułce krążki cukinii smażymy na rozgrzanym oleju aż się ładnie zarumienią.



Usmażone kotlety cukiniowe należy zjeść ze smakiem, można też podzielić się z domownikami.



Smacznego

Pozdrawiam


Margaritka




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz